Monday, August 9, 2010

HUBUNGAN SAIFUL-FARAH MAHKAMAH PUTUSKAN HARI INI

Den rasa macam dah tau ajelah keputusannya....agak-agak korang macamana sama tak dengan den punya rasa....dia mesti bunyi macam nie.....correct....correct.....correct....dan tak relevan......korang tengok aje nanti...


Perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim dimulakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bermula dengan pihak pendakwaan memohon mengetepikan pertuduhan.

Ketua pembangkang itu memfailkan permohononan bagi menyokong afidavit pada 2 Ogos ekoran tuduhan bahawa timbalan pendakwa raya Farah Azlina Latif dan saksi utama Mohd Saiful Bukhari Azlan mempunyai 'hubungan'.

Anwar mendakwa bahawa hubungan itu, seperti juga pertuduhan melibat - yang kedua untuknya dalam 10 tahun - menyalahi proses mahkamah.

Anwar membuat laporan polis minggu lalu meminta pasukan keselamatan mempercepatkan siasatan terhadap dakwaan itu.

Peguam Negara Abdul Gani Patail pada 27 Julai mengeluarkan Farah daripada pasukan pendakwaan. Beliau juga ditukar ke bahagian lain selepas dakwaan itu timbul.

Pihak pendakwaan dalam afidavit balasnya menafikan mengetahui terhadap hubungan antara kedua-duanya.

Manakala peguam Anwar, Karpal Singh pada Jumaat berkata pendakwaan akan memohonan memanggil Saiful dan Farah bagi menjawb dakwaan itu memandangkan pihak pendakwaan didakwa gagal menjawab isu tersebut secara langsung.

LAPORAN LANGSUNG

9.33am: Hakim Mahkamah Tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah memulakan sesi.

9.43am: Karparl memohon Farah daN Saiful dipanggil supaya mahkamah dapat menentukan kebenaran dakwaan hubungan mereka berdua.

"Belum ada dalam sejarah negara ini atau di negara Komanwel DPP mempunyai hubungan degan saksi utama," kata Karpal.

Katanya, tugas hakim ialah menentukan kebenaran apabila tiada afifavit dibuat daripada Saiful an Farah.

Peguam terkenal itu mempersoalkan tindakan Saiful yang bersumpah dengan nama Allah berhubung dakwaan beliau diliwat "tetapi enggan hadir ke muka pengadilan"

9.58am: Pihak pendakwaan Mohd Yusof Zainal Abidin menyifatkan tuduhan itu sebagai "dakwaan kosong".

"Persoalannya sama ada Saiful menggunakan Farah untuk mendapatkan maklumat," beliau memberitahu mahkamah.

"Kita ada di sini afidavit daripada DPP Mohd Hanafiah Zakaria and pegawai penyiasat Supt Jude Blacious Pereira yang menafikan - berdasarkan pengetahuan mereka - bahawa dokumen, pertemuan dan makluat (telah bocor)," katanya.

Yusof berkata pendakwaan tidak menjawab afidavit itu dan perkara itu harus ditamatkan.

Karpal bagaimanapun mempertahankan apa yang dikatakan Awar bahawa beliau menerima makluman itu daripada beberapa sumber.

10.20am: Mahkamah akan menentukan keputusan untuk permohononan pihak pendakwaan pada 2.15 petang ini.-mkini

No comments:

Post a Comment

POSTING RUJUKAN

SAJAK DR ASRI

BLOG LIST

AlQurannulkarim

Listen to Quran