Wednesday, January 13, 2010

Kuil Sikh Pulak Kena Baling Batu
13 jan 10

Tak dapek nak den bayangkan kalau darurat diistiharkan nanti...woyoo....banyak panas wooo....silap-silap laptop blogger-blogger pun kena baling batu....nampak gaya kena cari tompek perlindungan awal-awal nih...

Satu lagi insiden rumah ibadat diserang dilaporkan berlaku petang semalam - kali ini sasarannya adalah sebuah kuil Sikh di Sentul apabila ia dibaling batu yang merosakkan sebuah pintu kaca.

Polis menemui kira-kira 20 ketul batu besar dekat pintu terbabit. Kuil Gurdwara Sahib itu berusia 100 tahun.

Beberapa sukarelawan yang sedang membersihkan kuil berkenaan, terdengar bunyi gelas pecah pada kira-kira jam 6.45 petang dan pergi memeriksanya. Salah seorang sukarelawan, yang juga pegawai polis, memaklumkan kejadian itu kepada polis.

Pengerusi jawatankuasa kuil tersebut, Gurbial Singh berkata tiada seorang pun yang nampak penyerangnya. Katanya, kitab suci Sikh menggunakan perkataan Allah. Pegawai kuil itu menggesa para penganutnya supaya bertenang.

Sebelum ini, beberapa buah gereja menjadi sasaran serangan bom api dan vandalisme ekoran keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember lalu yang mengenepikan larangan kerajaan terhadap bukan Islam menggunakan perkataan Allah sebagai terjemahan bagi perkataaan 'God'.

Keputusan itu membolehkan mingguan Katholik,Herald menggunakan perkataan Allah dalam bahagian bahasa Malaysianya. Kementerian dalam negeri (KDN) kemudiannya memperolehi perintah mahkamah untuk menangguhkan keputusan tersebut sementara menunggu rayuannya.

Sekurang-kurangnya sembilan gereja telah menjadi sasaran sejak Jumaat lalu ekoran keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Tujuh gereja diserang dengan bom api - empat di Lembah Klang, dua di Taiping dan satu lagi di Seremban.

Kerosakan paling teruk dialami oleh Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, Kuala Lumpur di mana tingkat bawah bangunan tiga tingkat yang menempatkan gereja tersebut, hangus terbakar.

Dua lagi gereja yang turut diserang - sebuah di Melaka disimbah dengan cat hitam, manakala sebuah gereja di Miri, Sarawak dibaling batu yang memecah kaca salah sebuah tingkatnya.

Exco kerajaan Selangor, Elizabeth Wong dan ahli parlimen Selayang, William Leong (foto bawah) turut melawat kuil Gurdwara Sahib pada kira-kira jam 10.30 malam tadi.

Sewaktu prosiding kes Herald, Presiden Majlis Gurdwara Malaysia, Jagir Singh telah memfailkan permohonan untuk mencelah.

Dalam permohonannya itu, beliau berkata perkataan Allah terkandung dalam kitab suci Sikh - Sri Guru Granth Sahib Ji.

Jagir berkata, kitab suci Sikh adalah dari Tuhan dan oleh itu, tiada sebarang perkataan di dalamnya yang boleh ditukar, dipinda atau diganti.

Majlis tersebut, yang mewakili masyarakat Sikh, adalah antara pertubuhan yang memohon untuk mencelah dalam kes tersebut.

Beberapa pertubuhan Islam - Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Terengganu, Perak dan Wilayah Persekutuan - juga turut memohon untuk mencelah, dengan berhujah bahawa mereka juga ada kepentingan dalam kes tersebut.

Bagaimanapun, permohonan mereka ditolak oleh mahkamah.-mkini

No comments:

Post a Comment

POSTING RUJUKAN

SAJAK DR ASRI

BLOG LIST

AlQurannulkarim

Listen to Quran